Цьогоріч вступники вперше зможуть отримати грант від держави на навчання: як це працює

Кабінет Міністрів ухвалив постанову про реалізацію експериментального проєкту «Гроші ходять за студентом». Студенти зможуть отримати від 15 тисяч гривень на оплату контракту в університеті.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, пише С4.

За його словами, грант можна буде отримати через «Дію» щороку протягом навчання для покриття частини вартості контракту. Розмір гранту визначається індивідуально для кожного – за результатом НМТ та з урахуванням коефіцієнта спеціальності.

Так, якщо абітурієнт має 150–170 балів з будь-яких двох предметів – претендуєте на 15 тис. грн; більш ніж 170 балів – на 25 тис. грн.

Як отримати грант

  1. Сповіщення про можливість здобути грант абітурієнти отримують у кабінеті вступника.
  2. Далі потрібно обрати навчальний заклад та програму для вступу.
  3. Після зарахування треба подати заявку про бажання отримати грант через кабінет у ЄДЕБО (між 5 вересня і 31 жовтня 2024 року).
  4. Отримуєте повідомлення про схвалення гранту.
  5. Залишаєте заяву про отримання гранту в «Дії».
  6. Кошти надходять на спеціальний рахунок. Грант надаватиметься щороку протягом цього періоду навчання.

«Такий підхід вже давно працює в країнах з найкращим рівнем освіти, наприклад у США. Ми проаналізували досвід країн-лідерів та починаємо працювати за такою системою в Україні», – додав Федоров.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що уряд збільшив кількість бюджетних місць на найбільш затребувані професії. Йдеться про підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів.



Джерело: c4.com.ua