Яблуневий Спас-2024: рецепти смачних святкових страв
Щороку 6 серпня за православною традицією відзначається Свято Преображення, котре в народі називається Яблуневий Спас, другий із трьох.
Назва свята досить очевидно вказує на основний продукт дня — яблука. Традиційно українці готують та освячують яблука у різних формах і видах. Тож ми підготували добірку варіантів страв із цими плодами, серед яких ви можете обрати одну чи кілька до смаку.
Салат з яблуками
Для приготування цього легкого салату вам знадобиться: 1 морква, 2 яблука, 2 редьки. Для заправки візьміть: 1 ст.л. лимонного соку, 1 ст.л. оливкової олії, сіль та перець за смаком.
Натріть овочі на велику тертку. Змішайте заправку, додайте її та добре перемішайте весь салат.
Оладки з яблуком
Для приготування оладок вам знадобиться: 200 мл грецького йогурту (3-5%), 1 яйце, 3/4 ст. пшеничного борошна, 1 яблуко, 1 ст.л. цукру, 1 ч.л. розпушувача, дрібка солі, вершкове масло для смаження.
Змішайте йогурт із яйцем, цукром, сіллю, розпушувачем та борошном до густого тіста. Дайте відпочити 15 хв. У цей час тонко наріжте яблуко (близько 2 мм(. Розігрійте вершкове масло на сковороді. Починайте обсмажувати оладки (2 столові ложки тіста на одну), зменшіть вогонь до середнього і покладіть на кожну оладку скибочку яблука. Обсмажуйте 2-3 хвилини, потім переверніть і смажте ще 2 хвилини. У цей час яблука карамелізуються та додадуть страві свого аромату.
Вареники з яблуками
Для приготування вареників візьміть: 450 г борошна + 2 ст.л. для підпилу, 2 ст.л. олії, 200 мл води, 2 ч.л. цукру, ½ ч.л., сіль. Для начинки вам знадобиться: 500 г яблук (2-3 шт.), 2 ст.л. олії, 1 ст.л. цукру, ½ ч.л. кориці, 50 г меду для подачі.
У великій мисці змішайте 450 г просіяного борошна з 2 ст.л. олії, 200 мл води, 2 ч.л. цукру та ½ ч.л. солі. Гарно перемішайте інгредієнти та замісіть ніжне тісто, яке не липне до рук. Дайте тісту відпочити 15 хвилин. Наріжте 500 г яблук дрібним кубиком, вичистивши від насіннєвої коробочки. Розігрійте пательню з 2 ст.л. олії, викладіть яблука та 1 ст.л. цукру. Приправте начинку ½ ч.л. кориці та смажте все разом 5 хвилин, помішуючи. Припиліть поверхню борошном, розкачайте тісто в тонкий пласт, видавіть кола склянкою чи формою. Залишки тіста ще раз розкачайте та видавіть решту кружалець. Сформуйте вареники, викладаючи приблизно по 1 ч.л. начинки в кожне кружальце (кількість залежить від розміру). Заліплюйте їх і формуйте. Закипʼятіть воду в сотейнику, вкиньте в киплячу вареники та варіть їх 6-7 хвилин. Подавайте гарячими, поливши медом.
Печиво з яблук та родзинок
Для цього рецепту вам знадобиться: 4 столові ложки манної крупи, 2 невеликих яблука, велика жменя родзинок, 2 столові ложки лимонного соку, 1 чайна ложка розпушувача, 5 столових ложок борошна, 5 столових ложок олії.
Очистіть яблука та натріть їх на крупній тертушці. Додайте до натертих яблук родзинки, лимонний сік та манну крупу. Відправте на 1 годину до холодильника. Замісіть тісто з борошна, розпушувача та олії. Додайте масу з яблук. Тісто викладіть на деко, розрівняйте, щоб вийшов прямокутник. Запікайте 30 хвилин за 180 градусів. Перед подаванням на стіл необхідно остудити печиво.
Салат з буряком, яблуком і пореєм
Для цього салату вам знадобиться: 1 буряк, ½ яблука. ½ лимона, 30 мл зеленого чаю, 10 г білого хрону, ½ ст. л. кунжутної олії, 1 ст. л. соєвого соусу, 100 г цибулі-порею, 1 гілочка чебрецю та оливкова олія (для смаження).
Буряк відваріть або запечіть у духовці до готовності. Можна використовувати вже готовий відварений буряк. Нижню частину цибулі-порею наріжте кільцями, товщиною 2−3 сантиметри, знадобиться приблизно 100 г. Обсмажте цибулю на пательні з оливковою олією, додайте трохи води і тушкуйте 2 хвилини. Порей викладіть на тарілку і на цій же пательні обсмажте по половині яблука та лимону нарізаних часточками, поки вони не стануть м’якими. Приготуйте соус. Заваріть зелений чай, відміряйте 30 мл. Додайте 1 ст. л. соєвого соусу, ½ ст. л. кунжутної олії і 10 г білого хрону, перемішайте. Викладіть овочі на тарілку, заправте соусом і посипте подрібненим чебрецем.
Шарлотка з яблуками
Для приготування шарлотки вам знадобиться: 1 склянка кукурудзяного борошна, 1 склянка пшеничного борошна, 1 склянка цукру, 1 склянка яблучного соку, 1 чайна ложка соди, 1/4 склянки олії, 3 яблука, цедра лимона, кориця.
Помийте та почистіть яблука. Виріжте з кожного серцевину. А потім розріжте на шість частин. Щоб замісити тісто змішайте всі сухі інгредієнти у мисці (кориця, сода, цукор та обидва види борошна). Додайте до них олію та яблучний сік. Перемішайте. Змастіть олією форму для запікання. Вилийте тісто, викладіть частинки яблук. Присипте цукром та помістити в духовку на 40 хвилин (180 градусів). Перед подаванням на стіл пиріг можете прикрасити мигдальними пелюстками.
Джерело: prm.ua