У який термін потрібно сплатити штраф за вчасно неоновлені військово-облікові дані: пояснення юриста

В Україні 16 липня сплинув термін оновлення військово-облікових даних військовозобов’язаними. Громадян, які не зробили цього вчасно, штрафуватимуть.

Протягом якого часу потрібно сплатити штраф і як каратимуть тих, хто вчасно не оновив військово-облікові дані, розповів журналістам С4 юрист Андрій Ювченко.

За його словами, згідно із законом, штраф може бути накладений протягом трьох місяців від моменту виявлення порушення, але не пізніше року від моменту вчинення. Порушник має сплатити штраф не пізніше десяти днів від дня вручення йому постанови про накладення штрафу.

«Людина дізнається про штраф за допомоги застосунку “Дія”, самостійно через сайт боржників (Єдиний реєстр боржників — ред.) чи ТЦК надішле поштою на адресу громадянина, щодо якого складений штраф. Протягом десяти днів із дня отримання він (військовозобов’язаний, який вчасно не оновив військово-облікові дані) повинен сплатити штраф, але дуже важко буде оскаржити штраф, тому що він буде заочно проходити, тобто, начальники ТЦК будуть розглядати адміністративні справи і прийматимуть рішення щодо накладання адміністративного стягнення у вигляді штрафу, 17 тисяч гривень, без участі військовозобов’язаного. Людина фактично отримає штраф зі спливом цього терміну», — каже Андрій Ювченко.

Якщо військовозобов’язаний не сплатить штраф, дані про нього внесуть до Єдиного реєстру боржників. Це передбачає арешт майна і блокування банківських карт. Якщо порушник не має майна, яке можна арештувати, виконавча служба може вжити інших заходів.

«Тоді держава чекатиме, коли людина отримає спадщину, і все одно, рано чи пізно, вона стягне ці штрафні санкції. Чи будуть відкриті банківські рахунки, чи буде людина працевлаштована, вона так чи інакше цей штраф сплатить», — пояснює юрист.

Нагадаємо, у Міноборони роз’яснили, що зміниться для військовозобов’язаних громадян після 16 липня.



Джерело: c4.com.ua