Огляд фільму “Дедпул і Росомаха” від Marvel, реакція критиків

Фото: Marvel Studios

“Ти приєднуєшся до нас у найгірший момент”, – каже Дедпул Росомасі під час їхньої першої зустрічі. Жарт смішний, а от ситуація не дуже. Безумовно, кіновсесвіт Marvel є однією з найуспішніших франшиз в історії, проте все ж протягом останніх декількох років серія дуже зіпсувалась. Після більш ніж десятиліття улюблених фільмів, як бурчить Дедпул, їх стрічки перетворилися на “промах за промахом”.

Тож, з огляду на це, чи вдалося “Дедпулу і Росомасі” змінити ситуацію студії на краще читайте далі  — в огляді редакторки “Прямого”.

Про що фільм? 

Події у фільмі розгортаються через шість років після другого “Дедпула”. Вейд Вілсон, до ролі якого повернувся Раян Рейнольдс, переконаний, що його життя немає мети. Він розійшовся з дівчиною і навіть намагався потрапити до “Месників”, але невдало. Тож, заховавши костюм Дедпула якомога далі, він живе звичайним життям. Та раптово його викрадають члени “Управління часовими змінами”, з ними глядачі познайомилися в серіалі “Локі”. Ті кажуть Дедпулу, що його всесвіт скоро зруйнується, адже втрата якірної “істоти” спричинила хаотичні хвилі. Тепер Дедпулу треба знову одягти костюм, щоб знайти Росомаху, якого на екрані втілив Г’ю Джекман, і врятувати всіх.

1

Кадр з фільму “Дедпул і Росомаха” / Фото Marvel Studios

Плюси й мінуси стрічки

На початку, фільм виглядає трохи нерівним, але щойно Дедпул і Росомаха зустрічаються на екрані, все стає на свої місця. Хімія між ними займає центральне місце в сюжеті. Рейнольдс видає жарти зі швидкістю світла, висміюючи все, що відбувається на екрані й поза ними — щоразу дужче, знищуючи четверту стіну. Водночас Джекман, попри те, що фільм смішний, грає Росомаху, як і завжди, з болем, серйозністю і відразою до себе.

Режисер Шон Леві та продюсер Кевін Файгі не намагались сказати щось серйозне цим фільмом. Можливо вони й хотіли, але центральна лінія просто потопає в шаленій кількості фансервісу. Інколи сюжет ним настільки переповнений, що він аж набридає.

1

Кадр з фільму “Дедпул і Росомаха” / Фото Marvel Studios

Окрім цього, “Дедпул і Росомаха”, здається, зібрав всі камео: можливі й неможливі. Повернень і появ у фільмі сила-силенна. Всі вони епічні й смішні. І щоразу у слоумо, тобто і сповільненому зніманні. Навіть сам Дедпул жартує про це так: “глядачі ж нікуди не поспішають”.  І все це підсилює неймовірна добірка пісень. Вона то смішить, то викликає ностальгію, то епічна, то крута.

Ще однією проблемою фільму, окрім надмірного фансервісу, є явний промах у розкритті персонажа головного антагоніста. Автори майже нічого не розказують глядачу про Касандру Нову, яку зіграла Емма Коррін.

Чи є сцена після титрів? 

Фільм “Дедпул і Росомаха” має одну додаткову сцену в самому кінці титрів, яка є скоріше комедійною із залученням одного із секретних камео, включених до основного сюжету фільму. Водночас ця сцена жодним чином не натякає на якісь майбутні проєкти Marvel.

1

Кадр з фільму “Дедпул і Росомаха” / Фото Marvel Studios

Що кажуть критики? 

“Дедпул і Росомаха” отримав змішану реакцію від критиків. На порталі IMDb оцінка становить 8,3 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes фільм отримав 81% схвалення від критиків з відзнакою “Сертифікована свіжість”. Водночас на Metacritic оглядачі оцінили його лише в 54 зі 100 балів, що відповідає характеристиці “змішані або середні відгуки”.

Зокрема, критики відзначають шалену хімію між Раяном Рейнольдсом та Г’ю Джекманом. З іншого боку додають, що фільм має швидкий темп, який не йде на користь основному сюжету через велику кількість камео, які відвертають усю увагу.

Водночас оглядачі позитивно оцінюють екшн, який цілком відповідає духу попередніх фільмів. На думку критиків “Дедпул і Росомаха” цілком “марвелівський” фільм, який, однак має усі шанси повернути інтерес глядачів до кіновсесвіту студії.

“Дедпул і Росомаха” робить ефективну роботу, переконуючи свою аудиторію, що це фільм про ностальгію за улюбленими персонажами, хоча насправді він просто заповнює прогалину між продукцією однієї компанії та іншої“, – описує журналіст Річард Лоусон для Vanity Fair.

Попри всі плюси й мінуси фільму, критики сходяться в думці, що “Дедпул і Росомаха” однозначно сподобається глядачам. Вони впевнені, що стрічка збере достатню “касу”.

Чи варто йти в кіно? 

Однозначно, що так. Цей фільм є відповіддю на питання: “чи є ще життя у франшизі?”. Так, безперечно, стрічка не ідеальна, має проблеми із сюжетом і надмірним фансервісом. Але це найкраще, що робив Marvel протягом останнього часу. “Дедпул і Росомаха” – це симбіоз гумору, епічних бійок та яскравих повернень.

Джерело: prm.ua