Скільки коштують кавуни у Чернівцях та звідки везуть ягоди

Сезон кавунів і дині у розпалі. На чернівецькі ринки їх завозять як з України, так і з-за кордону.

Журналісти С4 відвідали один із чернівецьких ринків та дізналися, скільки коштують нині ягоди та чи знаходили у них нітрати.

Ціни на кавун на Центральному ринку коливаються від 20 до 40 грн за кілограм. Диня, вирощена в Україні, коштує близько 40 грн, імпортна – 60 грн.

«Кавуни та дині з Одеси, є з Сокирян – вони менші. На вихідних трохи краще люди купують, а в будні не дуже. Десь по 10 кавунів на день продаємо – їх більше купують», – говорить продавчиня Оксана.

Кавуни та дині на ринок завозять як з України, так і з-за кордону: Північної Македонії, Азербайджану, Румунії, Греції і Туреччини.

Усю продукцію на ринку щодня перевіряє лабораторія. Фахівці рекомендують купляти ягоду цілою, а не частинами, адже так вона довше зберігатиметься. Також варто звертати увагу на зовнішній вигляд кавунів: на них не має бути пошкоджень.

«Перевищення нітратів на ринку в цьому році ні в динях, ні у кавунах не було. Кавун здебільшого привозять з Одеської області, менше місцевих», – зазначила завідувачка лабораторії №1 ринку «Центральний» Ольга Сапенко.

У 2024 році на Буковину завезли понад 70 машин кавунів та динь. Їх перевіряє на придатність перед реалізацією Держпродспоживслужба. 

«Насамперед кавуни мають бути цілісними, вони не мають бути побиті. Це єдина, в принципі, причина, з якої спеціалісти можуть не допустити продукт до реалізації. Певних температурних режимів цей продукт не вимагає, але враховуючи сьогоднішню спеку, звичайно кожен реалізатор має подбати про те, щоб кавун не був під впливом прямих сонячних променів», – зауважила начальниця відділу безпечності харчових продуктів і кормів ГУ Держпродспоживслужби у Чернівецькій області Тетяна Стефаник.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, як і чим варто харчуватися під час спеки.



Джерело: c4.com.ua